
Bitki Adı: Adasoğanı
Latincesi: Scilla Maritima
Detaylı Açıklama:
Zambakgillerden, bir çeşit bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunmaktadır. Akdeniz iklimi bitkisidir.Kumluk ve kurak yerlerde yetişen, etli, mızrak gibi uzun şerit şeklinde yaprakları olan, yaz sonunda yeşil ve beyaz damarlı çiçekler açan, 1 metre boyunda, otsu bir bitkidir.Adasoğanının bir de kırmızı varyetesi mevcuttur.
Acı ve zehirlidir.Kırmızı adasoğanı fare zehiri olarak bilinir.7,5 gram adasoğanı öldürebilir. İçeriğinde "Scillarena glikozidi" vardır. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Soğanın etli olan orta kısmı dilimlenerek kurutulur. Sonra dövülüp toz haline getirilir. Ev ilaçlarında çok dikkatli kullanılması gerekir.
Glikozitleri kalbi kuvvetlendirerek dolaşımı düzenler, kalp yetmezliğinden ileri gelen nefes darlığı ve yorgunluğu giderir.Böbrek kan akımını arttırarak idrar söktücü rol oynar. Diğer bir deyişle hafif ve orta derecede kalp yetmezliklerinde fayda sağlayabilir.Sözkonusu etkiler için gerekli doz,köklerinden elde edilen tozdan günde
60 ile 200 mg'dır. Ayrıca adasoğanı,kediotu ve alıç çaylarından yapılan bir karışım yine aynı amaçla Almanya'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna göre 5 birim adasoğanı, 10 birim alıç ve 30 birim kediotu çayları karıştırılarak günde 3 kez 15 damla içilir.İçerdiği acı saponin sayesinde, mide cıdarlarını tahriş ederek iştah açar ve reflex yolla balgam söktürür.Tıbbî dozların üzerinde tehlikeli zehirlenmeler yapabileceğinden doktor kontrolünde uygulanmalıdır.Taze bitki tahriş edici kalsiyum ok-salat kristallerine sahiptir. Bulantı, kusma ve ishal yapar.
Kullanılışı:
Sonbaharda adasoğanı toplanarak, dilimler halinde kesilir ve kurutulur.Kuru materyali rutubetten korumak lazımdır. Toz halinde yutulur.
0 yorum:
Yorum Gönder