Bitki Adı: Barut Ağacı

Latincesi: Rhamnus Frangula

Diğer Adları: Erkek Akdiken

Detaylı Açıklama:

Barut Ağacı cehrigiller ailesine bağlı çalılara denmektedir.Erkek akdiken olarak da bilinir.Latince adı Rhamnus Frangula dır.Boyları yaklaşık olarak 1-5 mb arasında değişebilmektedir. Ilıman bölgelerde yetişmekle birlikte Dünya’da en çok Afrika ve Güney Amerika’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de ise İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz bölgesinde gözlenmektedir.

Faydaları:
İshale iyi gelmektedir.Çayı çoğu durumda zehirlenmelerde kullanılmaktadır.İdrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.Bağırsak parazitlerini engellemektedir.Hemeroid, dolaşım bozukluğu.Karaciğer hastalıkları, sarılık, siroz hastalıklarında kullanılır.

Haricen; çıban ve yaralarda kullanılır.

Kullanılışı:
3 Yaşındaki dalların kabukları kullanılır. Kabuklar kurutularak 1 yıl bekletilerek 1 yıl sonra kullanılır. Bunun sebebi kabuklardaki antron glikozid, 1 yıl bekledikten sonra antrahinon glikozidi glikofranguline dönüşür.
Kıyılmış kabuklardardan 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 6 saat bekletilerek 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

0 yorum:

Yorum Gönder