Nefsi emmare'nin dairesi, daire-i su'diir, yani kötülüklerin meydana geldiği dairedir ki, bunda küfrün sıfatlan, inadın nitelikleri mevcuddur. Örnek olarak: Birisi rüyasında domuz veya köpek, fil veya akrep, yılan veya fare, yada pire, bit ve benzeri haşereden birini veyahut eşekgillerden bir hayvanı veya içki, tütün, afyon ve benzeri uyuşturucu maddelerden birini ya da bunlara benzer meyhane, bulanık durgun su, bulanık akar su gibi bir şey görecek olursa, bu, NEFS-I EMMARE'nin özelliklerinden bazısıdır.
İnsan bu sıfatlardan biriyle vasıflanınca, artık nefsinin hevesine uymuş olur. Bunun için, onun riyazete ve nefsi tasfiyeye, zikirle meşgul olmaya ihtiyacı vardır. Böylece bu daireyi birinci isim, usullerden birincisi olanLAILAHE ILLALLAH ismiyle" kesip atsın.. Emmare dairesinde domuz, haram sıfatıdır. Köpek gazap sıfatıdır. Fil kendini beğenmişlik sıfatıdır. Yılan, fitne ve fesat doğuran dilin sıfatıdır. Maymun, ikiyüzlülük ve koğuculuk sıfatıdır. Akrep, azab sıfatıdır. Fare, halka kapalı, Allah'a ise malum olan bir takım fullerin sıfatıdır.
Aynı zamanda fareyi gören kimsenin nefsanî heveslerine uyduğu ve onların peşinde koştuğu yorumu çıkarılır. Pire, bit ve benzeri haşere ve parazitler, dînen mekruh kılınan şeylerin irtikap edildiğine delalet eder. Eşek, yarar sağlamayan bir işe başlandığına ya da başlanacağına yorumlanır. Çöplük, dünyaya meyletmenin sıfatıdır. îçki içmek, haram işlemenin sıfatıdır. Sadece içki görüp onu içmemek, haram şeyleri elde etmeyi tasarladığına delalet eder.Meyhane görmek, kalbin fasit fikirlere bağlı bulunduğuna. yorumlanır.
Kaynak: Gavsül-Azam Abdülkadir Geylani Hz. Füyüzat-ı Rabbaniye.

0 yorum:

Yorum Gönder